Skandinavia tunnetaan korkeasta elintasostaan

Vaikka Skandinaviassa tuotetaankin kovin synkän oloisia elokuvia ja viime aikoina on televisiosta näytetty useitakin Pohjoismaissa kuvattuja rikosetsiväsarjoja, ei niiden kannata antaa kuitenkaan hämätä itseään. Vuodesta toiseen erilaisissa elintasotutkimuksissa ja onnellisuusmittauksissa voi jo ennen tulosten näkemistä arvata, että kaikki Pohjoismaat keikkuvat listojen kärkisijoilla, oli kyse sitten korruptiomittauksista tai maailman onnellisimmista kansoista. Skandinavia tunnetaankin alueena, joka kukoistaa niin terveydenhuollon, koulutuksen, ihmisoikeuksien kuin turvallisuudenkin saralla. Kenties monelle on piirtynyt mieleen kuva Skandinaviassa asuvista ihmisistä, jotka elävät rennon ylellistä elämää turvallisia Volvojaan ajellen, Ikean hyllyjä kooten ja silloin tällöin lomaillen esimerkiksi rantatontilla sijaitsevalla mökillään tai ehkäpä rantalomalla Thaimaassa tai Etelä-Euroopassa.

Pohjoismaissa eläminen on turvallista verrattuna moneen muuhun maailmankolkkaan. Turvallisuudentunne ulottuu paitsi vapauteen liikkua myös öisin kaupungin kaduilla ilman, että tarvitsisi juurikaan pelätä henkensä edestä. Toisaalta turvallisuus koskee myös Skandinavian maiden upeasti toimivia hyvinvointijärjestelmiä, joiden sanotaan tukevan ihmisiä aina syntymästä kuolemaan saakka. Skandinaviassa lapsiperheitä tuetaan lapsilisillä, koulutus on ilmaista ja todella tasokasta, ja mikäli ihminen sairastuu tai menettää työpaikkansa, ei hän siltikään joudu pulaan, sillä yhteiskunta pelastaa tilanteen kuin tilanteen. Vaikka ihmiset olisivatkin erilaisissa elämäntilanteissa, ei Skandinaviassa kuitenkaan ilmene yhtä selkeitä luokkaeroja kuin usein muualla maailmassa, vaan ihmiset ovat keskenään tasavertaisia, oli kyseessä sitten nuori tai vanhus, mies tai nainen.

Usein korkea elintaso liitetään skandinaaviseen luonnonläheiseen elämäntapaan. Siinä missä muualla maailmassa lasten voi olla vaarallista leikkiä vapaasti, leikkivät pohjoismaiset lapset usein ulkosalla ja luonnon helmassa. Norjan kielessä tunnetaan sana ”friluftsliv”, joka tarkoittaa elämistä raittiissa ilmassa. Tanskan kielessä yksi kuuluisimmista sanoista on ”hygge”, joka vapaasti käännestynä viittaa mukavaan olemiseen ja ajanviettoon ihmisten parissa. Pohjoisesta sijainnistaan johtuen Skandinaviassa eläminen onkin monipuolista ja vaihtelevaa. Kesät ovat lyhyitä, mutta upeaa ja odotettua aikaa, jolloin ihmiset hakeutuvat puistoihin ja rannoille nauttimaan auringonpaisteesta täysin rinnoin. Talvi puolestaan on kylmää, mutta sanoinkuvaamattoman kaunista aikaa, jolloin vietetään viihtyisiä iltoja sisätiloissa kynttilänvalossa ja villasukissa glögiä siemaillen. Tähän Skandinaviassa lienee aikaa enemmän kuin muualla, sillä muu maailma kadehtii skandinaavien pitkiä lomia ja lyhyitä työpäiviä.

Suomessa sanotaan, että on lottovoitto syntyä Suomeen. Lottovoitoksi se kai voidaan laskea, syntyipä sitten mihin tahansa Pohjoismaahan. Kaikista nykyään pinnalla olevista ongelmista huolimatta Skandinavia tarjoaa huolehtivaisen, tyylikkään, turvallisen ja miellyttävän kodin, josta voi olla syystäkin ylpeä.

Leave a Reply

mts_best