Pohjoismaiset kenkäbrändit

Pohjoismainen muotoilu on maailman huippua. Pohjoismaalaiset yritykset ovat onnistuneet hyvin myös jalkineiden suunnittelijoina, joten paikalliset kenkämerkit voivat hyvin, vaikka suurin osa jalkineista valmistetaankin alueen ulkopuolella.

Aivan yhtä suureen maineeseen, josta nauttii esimerkiksi amerikkalainen
Converse
, pohjoismaiset brändit eivät kuitenkaan ole vielä yltäneet.

Tanskalainen Ecco on maailmalla tunnetuin pohjoismainen kenkäbrändi
Ecco Sko A/S on jo vuonna 1963 perustettu tanskalainen kenkämerkki. 
Eccon tarina alkoi, kun Karl Toosbuy alkoi valmistaa Venus-merkkisiä kenkiä tyhjilleen jääneessä tehtaassa. Maailman maineeseen yritys pääsi erityisen pehmeillä jalkineillaan. Ensimmäisenä Ecco-mallina tunnettua Jokea myytiin jo hyvin, mutta erityiseen suosioon nousi Ecco Soft, joka oli tenniskenkää muistuttava pehmeä tennari.


Nykyään Eccoa johtaa hänen tyttärensä Hanni Toosbuy Kasprzak. Brändiä myydään vuosittain 12 000 miljoonaa paria yli 3 000 myymälässä, mutta sitä ei valitettavasti enää valmisteta Tanskassa. Kenkien suunnittelijat ja yrityksen johto toimivat Tanskassa, mutta jalkineet valmistetaan muualla. Euroopan ainoa Eccoa valmistava tehdas sijaitseen Slovakiassa.

Koska hyvän kengän lähtökohta on kunnollisessa nahassa, on Eccolla omat nahkatehtaat Hollannissa, Portugalissa, Indonesiassa ja Thaimaassa. Tehtaista myös myydään tavaraa muille kenkien ja nahkatuotteiden valmistajille.

Minna Parikka – suomalainen nuoren polven huippumuotoilija
Vuonna 1980 syntynyt 
Minna Parikka on todellinen kenkämaailman ihmelapsi. Hän perusti Minna Parikka -kenkäbrändin vuonna 2005 vain 25-vuotiaana ja nousi heti tunnetuksi niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Tällä hetkellä yrityksellä on jälleenmyyjiä jo 25 maassa, ja Helsingissä suunnittelijalla on oma Minna Parikka -kenkiin keskittynyt myymälä.

Helsingin myymälästä käsin toimii myös kansainvälien nettikauppa, jonka myynti on hyvää isolta osin siksi, että Parikka on ollut kenkineen esillä sellaisissa muodin huippujulkaisuissa, kuten Glamour, Elle ja Vogue.

Huippulahjakkuus aloitti kenkien suunnitellun herkullisista ja naisellisista korkokengistä, mutta hän on laajentanut toimintaansa tennareihin ja sandaaleihin. Erityisesti pupunkorvaiset Parikan tennarit ovat tällä hetkellä suurta huutoa maailmalla. Miehille Minna Parikka -mallistossa on toistaiseksi vain kahdet Pupu-jalkineet.

Minna Parikan mallistoon kuuluu kenkien lisäksi myös korkealaatuisia käsineitä. Kaikki brändin tuotteet valmistetaan Espanjassa.

Pertti Palmroth, jo edesmennyt laatubrändin luoja
Ensimmäinen suomalainen maailman maineeseen yltänyt kenkäsuunnittelija oli Pertti Palmroth, joka aloitti kenkien suunnittelun jo vuonna 1927. Jalkineita yhä valmistetaan hänen nimellään, mutta tehtaat menivät konkurssiin muutamia vuosia sitten. Brändi oli myös jonkun aikaa ulkomaisessa omistuksessa, mutta Palmrothin suku osti sen takaisin vuonna 2015. Palmrothilla on edelleen Helsingissä oma myymälä, ja sitä arvostetaan suomalaisena brändikenkänä.

Leave a Reply

mts_best