Perinteet Skandinaviassa  

Skandinavian alueella tavataan hyvin syvälle juurtuneita ja tärkeitä perinteitä, jotka yhdistävät niin nuoria kuin vanhojakin. Vaikka Skandinavia koostuukin Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta ja toisinaan myös Suomesta ja Islannista asiayhteydestä riippuen, ovat maat erilaisuudestaan huolimatta keskenään myös hyvin samankaltaisia monien perinteiden osalta. Useimmiten skandinaaviset perinteet linkittyvät tavalla tai toisella vuodenaikojen vaihteluun.

Yksi tärkeimmistä perinteistä Skandinaviassa on joulunvietto. Pohjoismaat ovat luterilaisia maita, joissa joulunvietto alkaa jo ensimmäisestä adventista. Koko joulukuun ajan kaikkialla Skandinaviassa on tapana avata joulukalenterista päivä kerrallaan luukkuja aina jouluun asti. Lapsille saatetaan kertoa, että tontut seuraavat salaa lasten puuhaamisia ja raportoivat sitten joulupukille, ovatko he olleet kilttejä vai käyttäytyneet huonosti. 13. joulukuuta päästään todella joulun tunnelmaan Lucian päivänä, jolloin etenkin Ruotsissa on perinteenä se, että perheiden tyttäret asettavat päähänsä kynttiläkruunun ja tarjoilevat kahvia ja pullaa niin perheelle kuin ystävillekin. Joulua juhlitaan jouluaattona usein perheen kesken ja skandinaavisista kodeista löytyy usein näihin aikoihin koristeltu joulukuusi, yllin kyllin kynttilöitä antamaan tunnelmaa sekä tietenkin olkipukkeja. Maittava ja monista eri osista koostuva jouluateria nautitaan iltapäivällä tai alkuillasta perheestä riippuen. Usein joulunaikana valmistetaan myös piparkakkuja, joiden tuoksun moni skandinaavi yhdistääkin jouluun.

Pohjoismaita yhdistää toinenkin merkittävä juhlapyhä, nimittäin alunperin pakanallinen juhlapyhä nimeltään juhannus. Kaikkialla Pohjoismaissa yöt ovat hämmentävän valoisia verratuna muuhun maailmaan, joten ei olekaan mikään ihme, että kautta aikain alueella on juhlittu keskikesän juhlaa. Esimerkiksi Ruotsissa juhannuksen aikoihin pihoille pystytetään kukilla koristettuja juhannussalkoja, joiden ympärillä on tapana tanssia musiikin raikaessa. Norjassa, Tanskassa ja Suomessa on hyvin tyypillistä sytyttää juhannuksen aikaan kokkoja etenkin veden äärelle. Juhannukseen liittyy kaikissa Skandinavian maissa tiettyä taianomaisuutta ja monelle se onkin vuoden erityisin juhla, jota juhlitaan valtavalla sydämen palolla pitkän ja pimeän talven jälkeen. Siinä missä Skandinaviassa on useimmiten tapana viettää juhlapyhiä sisätiloissa perheen kesken, on juhannus tämän suhteen poikkeus, sillä silloin kesä toivotetaan tervetulleeksi useimmiten ulkotiloissa.

Jotkut Pohjoismaille tyypilliset perinteet ulottuvat juurillaan niin syvälle historiaan, ettei niiden alkuperää edes välttämättä enää tunneta tai muisteta. Skandinavia on jo valmiiksi perinteiltään rikasta kulttuurialuetta, mutta etenkin viime vuosikymmeninä vaikutteita on imetty myös muualta maailmasta. Skandinavialle on aina ollut tyypillistä avoimuus uusia tapoja ja perinteitä kohtaan – onhan Lucia-neitokin alunperin italialaiseen tarinaan pohjautuva hahmo ja joulupukkikin perustuu alun perin Italiassa eläneeseen Pyhään Nikolaukseen.

Leave a Reply

mts_best