Pohjolaa ristiin rastiin

Pohjoismaat ovat suomalaisille tuttu ja turvallinen matkakohde. Kaikilla on jonkinlainen ymmärrys ruotsin kielestä, joka toimii näppärästi ympäri Pohjolaa, ja hätätapauksessa voi käyttää tietysti englantia, jota on opetettu samalla tavalla koko väestölle kuin Suomessakin.

Suomalaiset saavat matkustaa vapaasti Pohjoismaissa maiden välisen passivapauden tultua voimaan vuonna 1952. Tämän sopimuksen nojalla Pohjoismaiden kansalaiset eivät tarvitse henkilöllisyystodistusta matkustaessaan toisissa Pohjoismaissa, vaikka sellainen kannattaa kuitenkin aina pitää mukana. Rajan ylitykset tapahtuvat helposti ja tarvittaessa saat viranomaisilta apua samoilla ehdoilla kuin kyseisen maan kansalaiset.

Pohjoismaat sopivat myös sellaiseen matkailuun, jossa halutaan vaihtelua valkoisilla hiekkarannoilla hikoiluun. Jos olet talvi-ihminen, Pohjola on aivan mahtava matkailukohde, mutta maiden kauneus viehättää myös kesällä vähintään yhtä paljon. Ilmastoltaan toiset Pohjoismaat ovat paljolti kuin Suomi, eli ei liian kuuma, muttei liian kylmäkään.

Hyvin varautunut matkailija huomioi, että myös Pohjolan matkoilla tarvitaan kestävä matkalaukku. Sellaisen saa vaikkapa Samsoniten verkkokaupasta, josta löydät sekä kestävät että tyylikkäät matkalaukut Pohjolan matkoillesi. Laukut on suunniteltu pohjoismaalainen maku mielessä, eli ne ovat virtaviivaisia ja yksinkertaisuudessaan upeita. Lisäksi ne on rakennettu kestämään.

Päivä Tukholmassa

Monille suomalaisille Tukholman risteily on yksi ensimmäisistä ulkomaanmatkoista ikinä. Tällä reissulla ei tosin välttämättä tule käytyä maissa, joten Tukholma on saattanut jäädä arvoitukseksi. Päivä Tukholmassa on kuitenkin loistava tapa kokea naapurimaa aivan uudella tavalla.

Tukholmassa on paljon tehtävää ja nähtävää ja on ihan fiksua ostaa etukäteen Tukholma-passi, jolla pääsee ilmaiseksi juuri turisteille tarkoitettuihin busseihin, jotka kulkevat erilaisten turistien suosimien nähtävyyksien välillä. Tukholman tunnetuimpia turistikohteita ovat Vasa-museo, kuninkaanlinna sekä Abba-museo. Tukholmassa pääsee liikkumaan myös kävellen tai pyörällä. Kadut ovat siistejä ja suoraviivaisia. Jos kuitenkin haluat poiketa reitiltä ja eksyä keskustan pieniin putiikkeihin, kannattaa suunnata Drottninggatanille, joka on pyhitetty kävelijöille.

Pyöräretki Tanskassa

Tanska on pyöräilijän paratiisi ja sopii myös kevyempään polkemiseen: maan korkein kohta on vain 172 metriä, joten ylämäkeen ei juurikaan tarvitse polkea. Tanskalaisille pyöräily on täysin luonteva tapa liikkua – ei vain siksi, että maa on tasainen, mutta myös siksi, että se on kooltaan pieni – etäisyydet ovat Suomea paljon lyhyemmät. Tästä syystä onkin hieman ihmeellistä, että Tanskan kokoisessa maassa junat ovat yllättävän usein myöhässä.

Suurin este pyöräilylle on se, että virallisia pyöräteitä ei ole isojen kaupunkien ulkopuolella, mutta tien reunasta löytyy tilaa myös pyöräilijöille. Pyöräilijät saavat autoilijoilta myös enemmän tilaa Tanskassa, sillä 90 % väestöstä omistaa pyörän, joten moni tanskalainen on sekä autoilija että pyöräilijä – usein jopa molempia saman päivän aikana.

Risteily Lofooteilla

Norjan Lofootit ovat juurikin niitä Instagram-kelpoisia matkakohteita, joista jaksaa kertoa yhä uudelleen ja uudelleen kaikille tutuille. Lofoottien luonnonkauniit maisemat rauhoittavatkin kummasti nykyihmistä ja niitä pääsee kiertämään mukavasti laivalla, joka lipuu hiljalleen rannikkoa pitkin.

Lofoottien alueella on myös kansallispuisto, jossa saa patikoida melko lailla samoin ehdoin kuin Suomessakin. Arktinen ilma on puhdasta, raikasta ja ennen kaikkea virkistävää. Erämatkailijalle Lofootit ovat myös sopiva kohde, sillä alueella pääsee kalastamaan ja saalista tulee runsaasti.

Ihmeellinen Islanti

Islannissa melkein kaikki on ihmeellistä ja kaunista. Maan pieni väkiluku ja laajat erämaat tarjoavat takuuvarmasti mieleenpainuvan reissun patikoijalle. Tulen ja jään maassa näkee myös paljon sellaista, jota ei muualla näe muuta kuin kuvissa. Islantilaiset ovat myös innokkaita kertomaan kotimaastaan matkailijoille ja ihmiset ovat aivan yhtä ystävällisiä niin Reykjavíkissa kuin pienimmissäkin kylissä.

Leave a Reply

mts_best