Hygge – tie onnellisuuteen tanskalaisittain

Hygge on elämänviisaus, joka on noussut maailmanlaajuiseen suosioon viime vuosina. Tällä erityisesti tanskalaiseen kulttuuriin kuuluvalla ilmiöllä viitataan kodikkuuden tunteeseen ja onnellisuuden tavoitteluun. Tämä tapahtuu rentoutumisen ja arjen pienistä hetkistä nauttimisen kautta. Itse sanaa on vaikea kääntää muille kielille, sillä se on ennemminkin elämys, kuin konkreettinen tai käsinkosketeltava konsepti.

Hyggeilyllä viitataan onnellisuuden tunteeseen stressittömyyden ja kiirettömyyden kautta, mutta on vaikea antaa esimerkkejä siitä, miten tämän tanskalaisen valaistumisen voi kokea. Hygge onkin henkilökohtainen kokemus, ja voi tarkoittaa eri asioita eri henkilöille. Joillekin se voi tarkoittaa sohvan kulmaan käpertymistä kirjan ja kahvikupin kanssa sadepäivänä, kun taas toisille hyvä illallinen läheisten ihmisten kanssa on parasta hyggeilyä.

Suomalainen hyggeily – iloa elämään tietoisen hyvän olon tuottamisen kautta

Hygge liitetään pääsääntöisesti juuri tanskalaiseen elämäntapaan, mutta hyggeilyä voi harrastaa kansallisuudesta ja kulttuurista riippumatta. Vaikka täysin samankaltaista ilmiötä ei Suomesta löydykään, on tietoinen hyvän olon tuottaminen tervetullut trendi, joka voisi auttaa esimerkiksi kaamosväsymykseen, josta monet tunnetusti kärsivät.

Suomalaiseen mielenmaisemaan kuuluu tietynlainen melankolia ja kovan työn arvostus, mutta kodikas rentoutuminen voisi olla oiva lisä monen arkeen myös tässä maailmankolkassa. Hyggeily suomalaisittain voisi sisältää esimerkiksi marjastusta tai sienestystä hiirenhiljaisessa metsässä, tai kesämökkeilyä kavereiden kanssa – saunomista unohtamatta. Hygge olisi tervetullut lisä arkeen erityisesti talven pimeydessä. Se voi esimerkiksi takkatulen äärellä rentoutumisen, neulomisen tai hyvän kirjan parissa tuoda elämään tarvittavaa valoa.

Mikäli hygge tuntuu vielä vieraalta ja kummalliselta asialta, voi siihen käydä tutustumassa paikan päällä Tanskassa, jossa hyggeilyn ja sen mukana tuoman turismin suosio on käsinkosketeltavaa. Erityisesti joulu on hyggen kulta-aikaa Tanskassa, ja ehkä paras hetki vuodesta kokea tämä maaginen ilmiö sen alkusijoilla.

Hyggen suuri suosio ja kiivas kaupallistuminen

Monet yrittäjähenkiset ihmiset huomasivat hyggen suosion, joka johti ilmiön kaupallistumiseen. Nyt maailmasta löytyy useita yrityksiä, jotka ovat soveltaneet hyggeä ideologiaansa, tuotteisiinsa ja markkinointiinsa. Esimerkiksi hygge-aiheisen sisustuksen suosio on johtanut useiden startup-yrityksien syntyyn, ja isot nimet – kuten Tesco – ovat hyödyntäneet trendiä markkinoinnissaan.

Vaikka hygge on ollutkin kaikkien huulilla jo kohtuullisen kauan, ei sen maailmanlaajuiselle suosiolle näy vieläkään loppua. Nyt onkin siis erinomainen hetki hygge-aiheisen startup-yrityksen perustamiselle. Kun tuoteidea on kehitetty ja yrityslainaa haettu, voi suomalainen versio hyggeilystä nousta maailmankartalle Tanskan hyggen rinnalle. Suomi on jo tunnettu luonnostaan, ja erityisesti Lapin matkailun suosio on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina – tämän rinnalle voisi luonnollisesti luoda suomalaista hyggeilyä korostavia tuotteita.

Hygge, lagom ja sisu – tai toimiva sekoitus näitä kaikkia!

Lämmin, kodikas olotila. Kohtuus kaikessa. Periksiantamattomuus. Nämä pohjoismaalaiset elämänfilosofiat ovat kaikkien huulilla. Näistä elämänviisauksista huokuu myös Tanskan, Ruotsin ja Suomen erityispiirteet. Suomalaiseen kulttuuriin ja asenteeseen kuuluu lannistumattomuus – luovuttaminen ei ole osa suomalaisten sanavarastoa. Mitä jos nämä pohjoiset ideat voisi kuitenkin sekoittaa, ja luoda lyömättömän cocktailin?

Ehkä tie onnellisuuteen onkin se, että ei anna periksi, kun tavoittelee unelmiaan. Mutta samalla tietää myös oman jaksamisensa rajat, ja osaa nauttia elämän pienistä hetkistä. Sopivasti sisua, sopivasti sohvan nurkassa rentoutumista – ei liikaa mitään, vaan kaikkea kohtuudella.

Leave a Reply

mts_best