Skandinavia on suorastaan jotain mytologista monille ulkomaalaisille. Monesti tänne vetää turisteja puoleensa ennen kaikkea luonto ja siihen liittyvä kauneus kuin vaikkapa jokin vanha linna tai taidegalleria. Myös tanskalaisten kuuluisa hygge-kulttuuri on herättänyt kiinnostusta maailmalla ja ulkomailla on alkanut kiinnostaa hygge suorastaan elämäntapana, eli halutaan luoda itselleen mahdollisimman seesteistä mielentilaa ja luoda joka paikkaan mahdollisimman kodinomainen tunnelma.
Kun ulkomaalaiset kysyvät, millaista on keskiverto elämä Skandinaviassa, voi olla vaikea tuoda esille sellaisia asioita, joita itse on pitänyt koko elämänsä ajan itsestäänselvyytenä. Näitä asioita kannattaa miettiä jonkin verran etukäteen, ettei sitten mene sormi suuhun kysyttäessä. Toinen asia, mitä kannattaa tehdä, on miettiä ulkomailla, mitä koti-Skandinaviassa oikein jäi kaipaamaan.
Stereotypia keskiverto skandista perustuu usein viikinkeihin tai muuten rautakautisiin ja varhaiskeskiaikaisiin mielikuviin, jolloin kuljettiin lampaantalja yllä ja oma maailma rajoittui melko lailla siihen omaan kylään. Näistä ajoista on siis tultu melkoisesti eteenpäin; sen nyt näkee kuka tahansa, mutta toisaalta näistä vanhoista mielikuvista kumpuavat toisaalta myös monet skandinaaviset ihanteet vielä tänäkin päivänä.
Ulkoilmaharrastukset
Ulkoiluun kannustavat eteenkin Suomessa jokamiehenoikeudet, joiden turvin luonnosta saa nauttia kunhan pystyy tekemään sen kestävällä tavalla: saat poimia rauhassa marjoja, mutta et tuhota pusikoita siten, ettei siellä kasva enää marjoja seuraavana vuonna.
Laavut ja muut levähdyspaikat, joita ylläpitää jokin paikallinen yhdistys tai kunta, ovat myös suosittuja vaikkapa pururadan varrella. Tällöin kannattaa varata mukaan jokin istuma-alusta, joka pitää istumalihakset lämpiminä ja kuivina. Tällaiseen käyttöön soveltuu vaikkapa lampaantalja tai sitten muovinen alusta.
Yksinkertaisuus ja luonnonläheisyys kaunistaa
Skandinaavinen koti on monesti suoraviivaisesti sisustettu ja värimaailma on melko vaalea. Syy tähän on melko yksinkertainen: tarkoituksena on saada mahdollisimman paljon luonnonvaloa, joka on jo itsessään se kaikkein kaunein sisustuselementti. Isot ikkunat ovatkin siksi erittäin haluttuja. Lisäksi niiden kautta pääsee nauttimaan luonnon maisemista ja näkemään kaikki neljä vuodenaikaa.
Isot ja pehmeät matot kuuluvat myös perinteiseen skandinaaviseen kotiin. Tämä siksi, että niillä on aikoinaan eristetty lämpöä kodin sisätiloihin ja pidetty kylmän hohka poissa. Nykyään kerrostalossa tällaisia mattoja voidaan käyttää myös äänieristykseen, ettei tule häirinneeksi naapureita.
Jo vuosisatoja käytössä ollut sisustuselementti, lampaantalja, pitää edelleen pintansa skandinaavisessa kodissa. Se on siinä mielessä halpa, että lampaantalja täytyy ostaa yleensä vain kerran ja hyvässä lykyssä sen voi jättää jopa seuraavalle sukupolvelle. Lisäksi lampaantalja on helppohoitoinen, mikäli se on tehtaalla käsitelty oikein. Siitä ei nimittäin tarvitse muuta kuin ravistaa pölyt ja muut roskat ulos aina silloin tällöin ja mikäli haju alkaa mietityttämään, ei taljaa tarvitse kuin tuulettaa pari tuntia ulkona.
Syödään lähellä tuotettua
Skandinaavinen arki näkyy parhaiten lautasella. Monet ulkomaalaiset ihastelevat sitä yksinkertaisuutta, jota täällä ruuaksi kutsutaan: esimerkiksi voin käyttö makua antamaan on jo monelle eksoottista. Myös yksinkertaiset valmistustavat ällistyttävät, kun ihan pelkällä liekillä saadaan aikaan satumaisen hyvää loimulohta.
Ennen kaikkea ulkomailla puhutaan siitä, miten Skandinaviassa syödään lähiruokaa. Sesongin vihanneksista otetaan kaikki ilo irti ja monilla seuduilla riistaa syödään edelleen melko usein. Ei tarvitse mennä kuin vaikkapa Brittein saarille, niin peura ja hirvi ovat niin harvinaista herkkua, että niitä löytyy lähinnä vain kuninkaallisten pöydästä.
Ja vaikka ruoka täällä Pohjolassa ei aina näyttäisikään ensisilmäyksellä hyvältä, on se kuitenkin melko lailla terveellisempää kuin ruoka maailmalla keskimäärin. Skandit osaavat arvostaa puhdasta ja terveellistä ruokaa, joka monelle on nimenomaan sama asia.